Zoet is lekker! Door onze aangeboren voorkeur voor zoet laten we ons er maar al te graag door verleiden. Suiker is niet meer weg te denken in ons eten. Maar hoe kan je nu toch minder suiker binnen krijgen? Deze vraag wordt regelmatig aan mij gesteld en daarom leek het mij een goed idee om er een blog over te schrijven. Ik zal je gelijk uit de droom helpen. Je kan niet volledig suikervrij eten. Waarom niet? Suiker = Koolhydraat. Je kunt koolhydraten niet volledig uit je voedingspatroon schrappen. Koolhydraten zijn namelijk een belangrijke energie bron voor je lichaam.
Wat ik bedoel met suikervrij is, om voor producten te kiezen zonder toegevoegde suikers. Suiker is namelijk aan zoveel producten toegevoegd. En dit is echt niet gezond. Ook bedoel ik met suikervrij het beperken van zoveel mogelijk snelle suikers. Snelle suikers veroorzaken hoge suikerpieken in het bloed en suikers leveren eigenlijk alleen calorieën en bevatten geen belangrijke voedingsstoffen (snelle suikers bevinden zich bijvoorbeeld in wit brood, koekjes, ontbijtgranen, frisdranken, kant en klare sappen en witte pasta).
Ik weet uit eigen ervaring dat het aan het begin niet gemakkelijk is om minder suikers binnen te krijgen. Daarom een paar simpele tips om jouw suikerinname te verminderen.
Stop met frisdrank en klant en klare vruchtensappen
Frisdrank en klant en klare vruchtensappen voegen namelijk niks toe het zijn loze calorieën. Drink water en kruidenthee in plaats van frisdrank. Dit is echt even doorzetten maar je zult je er zoveel fitter door voelen. Ik spreek uit ervaring want ik ben cola en redbull verslaafd geweest. Ik dronk met gemak een liter cola light per dag! En nu drink het nog maar heel af en toe als het heel mooi weer is. Als je water echt heel saai vindt kan je er altijd een lekker smaakje in doen. Geen aanmaaklimonade natuurlijk, maar bijvoorbeeld gember, besjes, citroen, munt enz enz enz.
Stop met suiker in je koffie en thee
Voeg geen suiker meer toe aan jouw koffie en thee. Het is even wennen maar daarna wil je nooit meer anders. Als je het echt heel lastig vindt kan je natuurlijk ook beginnen om minder suiker toe te voegen. Elke week een beetje minder en dan helemaal niks meer.
Ga koken zonder pakjes en zakjes.
Voor mij is koken zonder pakjes en zakjes heel normaal geworden. Onder pakjes versta ik: de wereldgerechten, de pakjes voor ovenschotels, de kant en klaar mixen etc. Er zit in de meeste pakjes en zakjes suiker toegevoegd. Dit om het product langer houdbaar te maken of de smaak te verbeteren.
Lees de etiketten
En de allerbelangrijkste lees etiketten. Fabrikanten weten dat consumenten steeds kritischer worden. Er worden steeds mooiere schuilnamen voor suikers verzonnen. Het valt niet mee om suiker te herkennen. Suiker wordt op verpakkingen lang niet alleen suiker genoemd. Wist je dat suiker verstopt zit onder meer dan 50 schuilnamen? Suiker heeft ook veel andere namen zoals dextrose, fructose, lactose, honing, ahornsiroop, en kandij.
Andere namen voor suiker
Kijk daarom goed op het etiket naar de ingrediëntenlijst.
- Agavesiroop
- Ahornsiroop
- Appelsapconcentraat
- Appelstroop
- Basterdsuiker
- Beetwortelsap
- Bietenstroop
- Bietsuiker
- Bruine basterdsuiker
- Bruine kandijsuiker
- Bruine rietsuiker
- Bruine suiker
- Caramel
- Castor melis
- Dadelstroop
- Demerara
- Druivensapconcentraat
- Druivensuiker
- Dextrose
- Esdoornsiroop
- Fructose
- Fructose-invertsuikerstroop
- Fruitconcentraat
- Fruitextract
- Fruitsapconcentraat
- Fruitsuiker
- Galactose
- Gebrande suiker
- Gebrande suikerstroop
- Geconcentreerd appelsap
- Geconcentreerd perensap
- Geconcentreerd vruchtensap
- Gekarameliseerde suiker
- Gekarameliseerde suikerstroop
- Geleisuiker
- Glucose
- Glucosefructosestroop
- Glucosesiroop
- Glucosestroop
- Gula djawa
- HFCS: high fructose corn syrup
- Honing
- Invertsuiker
- Invertsiroop
- Invertsuikerstroop
- Isoglucose
- Javaanse palmsuiker
- Johannesbroodsiroop
- Johannesbroodpitsiroop
- Kandij
- Kandijstroop
- Kandijsuiker
- Kaneelsuiker
- Karamelsuikerstroop
- Kokosbloemsuiker
- Kokosbloesemsuiker
- Kristalsuiker
- Lactose
- Maïsstroop
- Maltose
- Melasse
- Melksuiker
- Molasse
- Moutstroop
- Moutsuiker
- Muscovado
- Nectar
- Oersuiker
- Oerzoet
- Palmsuiker
- Poedersuiker
- Parelsuiker
- Perensapconcentraat
- Rapadura
- Rietsuiker
- Rietsuikerstroop
- Rijststroop
- Rijstsuiker
- Ruwe rietsuiker
- Sacharose
- Siroop
- Stroop
- Sucanat (Sugar Cane Natural)
- Sucrose
- Suiker
- Suikerstroop
- Tarweglucosestroop
- Tarwestroop
- Trehalose
- Turbinado
- Vanillesuiker
- Vruchtensuiker
- Vruchtensap op basis van concentraten
- Vruchtensap uit concentraat
- Vruchtensapconcentraat
Let op met alcohol
Alcohol bevat veel suikers. Wees je hiervan bewust en drink dit ook met mate.
Kies voor volkoren
Laat de witte pasta, het witte brood en de witte rijst voor wat het is. Dit zijn namelijk snelle suikers die zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel waardoor je een afterdiner dip krijgt en je daarom sneller weer honger krijgt. Deze “witte” producten bevatten geen tot weinig voedingsstoffen. Vervang deze producten voor volkoren pasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst. Of kies ook eens voor quinoa, boekweit, rogge of spelt.
Zorg voor gezonde tussendoortjes
Minder suiker betekent zeker geen honger lijden. Zorg dat je goede tussendoortjes op voorraad hebt. Neem deze ook mee naar je werk, school of voor onderweg zodat je niet in de verleiding komt om te zwichten voor producten vol met suiker. Denk aan:
- een rijstwafel met pindakaas of notenpasta
- een handje ongezouten en ongebrande noten
- een gekookt ei
- olijven
- een stuk komkommer
- een bakje mini tomaten
- een bakje wortels met hummus om in te dippen. Je kunt hier natuurlijk ook andere groenten in dippen.
- Alle soorten fruit. Ja fruit bevat suiker. Maar fruit bevat ook heel veel goede voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft.
- Zelfgemaakte tussendoortjes
80/20 REGEL
Ik leef zelf volgens deze tips maar echt niet altijd. Ik word niet gelukkig als ik namelijk altijd met deze dingen bezig ben. Ik vind het heerlijk om uiteten te gaan. Ik wil dan niet checken bij de kok wat er precies in mijn eten zit. Ik vind een glas Cola zero op zijn tijd erg lekker. Ik ben dol een terrasje en af een toe een stukje chocola. Ik volg ongeveer 80 procent van de tijd deze “regels” en 20 procent van de tijd ga ik hier iets losser mee om en dat is meestal buiten de deur in het weekend. Ik hoop dat het nu allemaal wat duidelijker is, hoe ik over “suikervrij” eten denk. Mocht je toch nog vragen hebben laat ze dan zeker hieronder achter zodat iedereen er iets aan heeft.